Hoe begin je?

Zzp'er worden in de bouw

Anouk van der Maeden
  • Door: Anouk van der Maeden
  • Publicatie: 29-05-2024
  • Tags: Tips, Branche

Zzp'er worden in de bouw: hoe begin je?

Wat is een zzp'er?

Waarom zzp'er worden?

Wat kost het om zzp'er te worden?

Hoe word ik zzp'er in de bouw?

1. Maak kennis met de basis

2. Schrijf je in bij de KVK

3. Verzekeringen regelen

Belangrijke verzekeringen als zzp'er in de bouw

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor de schade die je veroorzaakt. Een AVB is voor een zzp'er in de bouw niet wettelijk verplicht, maar kan wel een eis zijn van de brancheorganisatie of opdrachtgever.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je verzekerd tegen inkomensverlies bij ziekte of bij arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering kan bij sommige opdrachtgevers verplicht zijn.

Inventaris- en goederenverzekering
Heb je eigen gereedschap? Of heb je een eigen werkplaats waar je de voorraad, bepaalde materialen of machines hebt staan? Met een inventaris- en goederenverzekering verzeker je jouw gereedschappen, voorraad en machines op je werkplaats. Zo ben je goed verzekerd tegen bijvoorbeeld brand en diefstal.

Eigen vervoerverzekering
Heb je een eigen werkbus? Dan ben je met een eigen vervoerverzekering verzekerd voor schade in je werkbus. Heb je bijvoorbeeld een aanrijding of ongeluk? Dan ben je in ieder geval goed verzekerd. In sommige gevallen dekt een eigen vervoerverzekering ook diefstal van gereedschap uit je werkbus.

Montageverzekering
Alle schade die je ‘onder handen' hebt, dekt een montageverzekering. Bijvoorbeeld als je schade aanricht aan een woning waar je werkzaamheden uitvoert.

4. Denk na over je voorwaarden

5. Vraag een VCA Vol Certificaat

6. Regel je pensioen

7. Voldoe aan de wettelijke eisen

  • Administratie bijhouden: je bent verplicht om je administratie bij te houden. Zowel je financiële administratie als de werkadministratie. De financiële administratie bestaat uit inkoop- en verkoopfacturen en bonnen. Dit kan je zelf bijhouden, maar je kunt ook gebruikmaken van een online boekhoudsysteem.Voor de werkadministratie moet je offertes opstellen, calculaties maken, werk registreren, factureren en bijvoorbeeld afspraken inplannen.
  • Belastingaangifte doen: je krijgt te maken met de Belastingdienst. Je moet de omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting betalen.

8. Netwerk opbouwen

Zzp'er worden in de bouw

Aan het worden van een zzp'er in de bouw zitten een aantal voor- en nadelen. Om jouw beslissing van een goede onderbouwing te voorzien, hebben wij alle voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Je leest hier alles over de voor- en nadelen van zzp'ers in de bouw.