Zo pak je dat aan

Een sollicitant op een positieve manier afwijzen

Anouk van der Maeden
  • Door: Anouk van der Maeden
  • Publicatie: 22-08-2023
  • Tags: Tips

Een sollicitant netjes afwijzen, zo pak je dat aan

Sollicitant netjes afwijzen, waarom?

Sollicitanten netjes afwijzen, hoe?

Afwijzen na een schriftelijke sollicitatie

Denk je dat de kandidaat mogelijk interessant kan zijn voor toekomstige vacatures van jouw bedrijf? Dan kan je de sollicitant beter telefonisch afwijzen. Dat is persoonlijker en hiermee laat je een goede indruk achter bij de kandidaat voor een mogelijke vacature in de toekomst.

  1. Stuur een ontvangstbevestigingWanneer je een sollicitatie hebt ontvangen, is de eerste stap altijd om een ontvangstbevestiging te sturen. Zo weten sollicitanten dat hun sollicitatie goed is aangekomen en dat deze wordt beoordeeld. Bedankt de sollicitant voor zijn of haar sollicitatie en geef hierin ook aan op welk termijn hij of zij een reactie kan verwachten.
  2. Stuur een inhoudelijke reactieHeb je de sollicitatie beoordeeld en komt de kandidaat niet in aanmerking voor een sollicitatiegesprek? Stuur dan een persoonlijk bericht terug met een afwijzing.

Afwijzen na een sollicitatiegesprek

Let op dat het afwijzen van een sollicitant van jou als werkgever een goede voorbereiding vraagt. Als je een sollicitant afwijst zijn hier namelijk ook een aantal regels aan verbonden. Je mag als werkgever een sollicitant niet afwijzen op de volgende onderdelen: zwangerschap, religie & geloof, afkomst, gezondheid, leeftijd en taal.

6 tips voor het afwijzen van een sollicitant

  1. Wees dankbaar en waarderendWanneer sollicitanten de moeite hebben genomen om te solliciteren, verdienen ze op zijn minst een oprechte dankbetuiging voor hun interesse in de functie en het bedrijf. Begin het afwijzingsbericht of het telefoongesprek met een dankwoord dat laat zien dat je hun inzet waardeert en dat hun sollicitatie serieus is overwogen.
  2. PersoonlijkEen afwijzing moet niet koud en afstandelijk zijn. Probeer in plaats daarvan een persoonlijke touch toe te voegen. Verwijs bijvoorbeeld naar specifieke aspecten van hun sollicitatie die opvielen of bedank hen voor bepaalde vaardigheden of ervaringen die ze hebben gedeeld.
  3. Geef constructieve feedbackHoewel het niet altijd mogelijk is om uitgebreide feedback te geven aan elke sollicitant, kan het bieden van een paar constructieve opmerkingen hen helpen begrijpen waarom ze niet zijn gekozen. Voorkom negatieve bewoordingen en benadruk in plaats daarvan hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen en wellicht beter kunnen passen bij toekomstige kansen.
  4. Focus op positieve elementenEen afwijzing betekent niet meteen dat de sollicitant volledig tekortschoot. Benadruk de positieve aspecten van hun sollicitatie, zoals de sterke punten in hun cv, relevante ervaring of hun manier van overkomen. Dit helpt om te beseffen dat ze waardevolle kwaliteiten hebben, ook al was het niet de juiste match voor deze functie.
  5. Bied toekomstige mogelijkheden aanGeef sollicitanten het gevoel dat de deur niet volledig gesloten is. Moedig hen aan om op de hoogte te blijven van toekomstige vacatures en herinner hen eraan dat de selectiecriteria voor verschillende functies kunnen variëren. Laat de sollicitanten weten dat hun inspanningen worden gewaardeerd en dat er altijd nieuwe kansen kunnen komen.
  6. Respecteer hun tijd en inspanningHet is belangrijk om de sollicitanten te laten weten dat je beseft dat zij er tijd en moeite in hebben gestoken. Houd hierbij daarom ook rekening met de tijd tussen het laatste contact en de afwijzing. Stel deze niet te lang uit. De sollicitant weet dan waar hij of zij aan toe is. Bedank de sollicitanten tot slot voor hun inspanning en wens ze veel succes met het vinden van een passende baan.

Het afwijzen van sollicitanten